+32 (0) 498 81 05 90
WhatsApp

De slimme kleine gids om alles te weten over de wereld van steigers - Bouw en industrie

Wandelingen, bruggen, ankers, platforms gemaakt van verschillende materialen zoals hout, staal, vezels, aluminium of zelfs bamboe worden omgevormd tot verschillende soorten bouwsteigers die we kunnen zien in de gebouwen in aanbouw of renovatie in de straten.

Er zijn allerlei soorten steigers op een bouwplaats in België en ze kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld.

Classificatie van steigers volgens het overheersende materiaal van de constructie

• Houten steiger

• Metalen steigers

• Gemengde steigers (hout en metaal)

• Vezelsteiger

• Bamboe steigers (voornamelijk gebruikt in Azië).

Indeling van steigers naar gebruik

• Binnensteiger

• Gevelsteiger.

• Structurele steigers

• Verkeerssteiger

• Steigers voor openbare evenementen.

De belangrijkste soorten steigers die worden gebruikt

- Vaste buissteiger.

- Vaste geprefabriceerde framesteiger.

- Geprefabriceerde steigers voor staanders en dwarsliggers (multidirectioneel).

- Steigers op wielen of rolsteigers.

Opbouwen en afbreken van steigers

De taak van gespecialiseerde operators bestaat uit het op- en afbouwen van steigers. Een steiger is een tijdelijke constructie die tot doel heeft op hoogte een ondersteuningsoppervlak te bieden voor mensen en materialen, waardoor werknemers en materialen toegang krijgen tot de verschillende punten van het gebouw in aanbouw of renovatie van de gevel

Het belang om te weten hoe je steigers moet opzetten, gaat veel verder dan het succes van een project. Het is essentieel om de integriteit van elk van de werknemers die het werk uitvoeren te behouden.

Deze structuren worden gebruikt in een groot aantal jobs in België. Of het nu gaat om het gebruik van steigers om gevels te schilderen of voor welke bouwactiviteit dan ook, de aanwezigheid ervan is simpelweg essentieel, tenzij je over bovennatuurlijke krachten of een vliegende cape beschikt.

Steigers zijn dus een platform dat gebruikt wordt om op hoogte te werken. Op een steiger is het dus altijd nodig om maximale veiligheidsmaatregelen te nemen om elk type probleem te voorkomen.

Het opzetten en afbreken van steigers in België moet worden uitgevoerd door gespecialiseerd personeel en volgens een vooraf vastgelegde volgorde van handelingen.

Allereerst moet je een veilige basis kiezen. De bouw van een huis kan niet beginnen met het dak, en de steiger ook niet. Dat wil zeggen, u moet een veilige en stabiele basis kiezen om de steiger te installeren. Zodra de basis is geverifieerd, kunt u doorgaan met het monteren van de structuur.

Hiervoor dient u altijd te letten op de verschillende aanduidingen van de fabrikanten die de steiger leveren.

Belangrijkste steigermontagetaken

Afhankelijk van het steigermodel voor uw bouwplaats in België varieert de volgorde van de uit te voeren taken. Hieronder worden de belangrijkste montagetaken van een multidirectioneel vast steigermodel beschreven.

• Plaatsen van de pinnen: De eerste stap is het plaatsen van de pinnen op blokken hout. De los-, opslag- en montageplaats is vooraf afgebakend met hekken.

• Plaats de horizontale armen loodrecht op de gevel

• Nivelleren en Pin Tuning

• Positionering van platforms op een lager niveau

• Positionering van de verticale voeten

• Positionering van de horizontale arm van het volgende niveau

• Positionering van voeten en veiligheidsbalken

• Verbind een andere set veiligheidspoten en twee veiligheidsbalken met de vorige die al op het volgende been van de ketting is geplaatst.

• Maak de set veiligheidspoten en dwarsbalken aan één uiteinde los van de eerste poot van de ketting, monteer en plaats deze op het volgende niveau

• Platformpositionering

• Positionering van platforms naar het volgende niveau vanaf het lagere niveau

• Positionering van de diagonalen

• Plaats de horizontale armen loodrecht op de gevel

• Plaatsen van de beschermrails

Enzovoort, en cyclisch worden de volgende niveaus voltooid.

Werken op hoogte vereist te allen tijde gemakkelijke, gemakkelijke en veilige toegang. Dit is de reden waarom laddersteigers meestal worden gevonden.

Leuningen moeten worden beschouwd als een ander belangrijk element als het gaat om het begrijpen van steigers. Deze constructies, geplaatst boven de steiger, voorkomen veel ongelukken en vallen.

Waar steigers kopen in België?

Als u op zoek bent naar steigers, kunt u deze huren of direct kopen. Er zijn veel bedrijven zoals SLV Group die steigers voor de bouw produceren en ze bieden een breed scala aan keuzes. Uiteraard zal een voorafgaande analyse van de uitgevoerde activiteit en de kenmerken van de site nodig zijn om de meest geschikte oplossing voor de uit te voeren werken te vinden. Deze oplossingen zijn vaak sterk maatwerk en gebouwd volgens de huidige regelgeving. Wanneer u er echter voor kiest om steigers voor de bouw aan te schaffen, kunnen de prijzen hoog oplopen. Het is belangrijk om uw financiële situatie goed in kaart te brengen alvorens een aankoop te doen, of te kiezen voor een gebruikte steiger.

Steigers gebruiken in België met minimale kosten, kan dat?

Als het budget voor de aanschaf van steigers voor uw bouwplaats beperkt is, kunt u op zoek gaan naar goedkopere producten. Een goede oplossing is om je te wenden tot de tweedehandsmarkt, bijvoorbeeld door tweedehands aluminium steigers, vast of verrijdbaar, of zelfs tweedehands multidirectionele steigers te kopen. Op de tweedehandsmarkt is de keuze enorm en bouwbedrijven kunnen koopjes doen. Kiest u voor het online kanaal, dan is het gemak nog groter omdat u de steiger die u nodig heeft eenvoudig en direct kunt aanschaffen.

Een andere mogelijkheid om te overwegen zijn gerechtelijke veilingen. Het is een middel waarmee activa uit faillissementen en insolventieprocedures op gerechtelijk bevel worden verkocht om schuldeisers snel te liquideren. Voor kopers is dit een geweldige manier om geld te besparen, aangezien ze steigers kunnen vinden tegen prijzen die ver onder de marktprijs liggen.

Er zijn een aantal sites die gespecialiseerd zijn in gerechtelijke veilingen waarop u de volledige lijst met veilingen kunt vinden, de verkoopdocumentatie kunt raadplegen en direct online kunt deelnemen aan een veiling, wanneer het u uitkomt.

U heeft nu alle informatie die u nodig heeft om de meest economische oplossing te kiezen en geld te besparen op uw aankoop van steigers voor uw bouwplaats.

Bovenaan de pagina