+32 (0) 498 81 05 90
WhatsApp

Wat zijn de verschillende soorten steigers?

Steigers kunnen worden gedefinieerd als tijdelijke constructies die worden geplaatst voor bouw- of onderhoudswerkzaamheden. Hoewel bouwsteigers er voor een ongetraind oog allemaal hetzelfde uitzien, zijn er eigenlijk vijf verschillende typen, die elk een specifieke functie vervullen, afhankelijk van de kosten en het soort werk dat moet worden gedaan.

De meest gebruikte steigertypes in België zijn: buissteigers, vaste prefab framesteigers en meerwegsteigers.

Multidirectionele steigers

Dit type steiger van de nieuwste generatie wordt tegenwoordig minder gebruikt dan andere vanwege de hoge kosten op de markt. Door fabrikanten verkocht in een eenvoudige gegalvaniseerde versie, kunnen multidirectionele steigers worden gebruikt om bouwwerkzaamheden op moeilijk bereikbare plaatsen uit te voeren.

Bestaande uit een reeks staven waaraan geperforeerde kronen zijn bevestigd waardoor ze in verschillende richtingen kunnen worden ingezet, is dit type steiger gebruikt voor de restauratie van veel historische gebouwen in België, aangezien het de enige is die geschikt wordt geacht voor muren bedekken met veel oneffenheden, inkepingen en kolommen. Het echte voordeel van dit type steiger is echter, naast de extreme flexibiliteit, de aanzienlijke ruimtebesparing tijdens transport of opslag.

Vaste buissteiger

Dit type steiger, waarvan de montage- en huurkost veel hoger is dan die van de klassieke geprefabriceerde framesteiger, is nuttig voor het oplossen van problemen die zich voordoen bij het uitvoeren van complexe werken, zoals de renovatie van monumenten, kerken of klokkentorens.

De veelzijdigheid van deze structuur is zeer groot, omdat buizen van verschillende lengtes in elke positie kunnen worden aangesloten, waardoor bijna oneindige combinaties van steigers ontstaan. Dankzij deze bijzonderheid kan de structuur zich aanpassen aan de vorm van elk type gebouw, zelfs die met de meest onregelmatige vormen, wat zich bijzonder goed leent voor interieurrenovatie, voor de marine-industrie of zelfs voor de ontwikkeling van muziekpodia. , waar het belangrijk is. dat het basisskelet niet alleen resistent maar ook esthetisch is. Vanwege hun brede scala aan variabelen in montage en middellange tot lange installatietijden, vereisen vaste gelede buissteigers de inzet van geschoolde werknemers.

Vaste steiger met geprefabriceerde frames

Deze steiger is het snelst en gemakkelijkst op te zetten, waardoor het de meest gebruikte constructie is door bouwbedrijven. Installatie en montage bestaat uit het verbinden van metalen frames van standaard hoogte en diepte (prefab) waaraan de planken en borstweringen worden bevestigd.

Niet alleen vanwege de snelheid van montage, maar ook vanwege de lage vaardigheid die nodig is om de constructie op te zetten, is een vaste steiger met geprefabriceerde frames bijzonder geschikt voor renovatiewerkzaamheden en bouwen op een vlakke ondergrond.

Nu we een idee hebben van hoe de meest gebruikte steigers eruit kunnen zien, laten we eens kijken welke steigers records hebben bereikt voor hun hoogte en gigantische afmetingen.

Steigerrecords

Massieve constructies en gebouwen zijn een ontzagwekkend gezicht. We verbazen ons vaak over hun omvang en complexiteit als de bouw eenmaal is voltooid. Maar denken we wel eens aan de bouw- of renovatiefase?

Er zijn veel constructies over de hele wereld die technisch en architectonisch perfect zijn gebouwd en het kost veel tijd en expertise om deze prachtige resultaten te bereiken. Een van de cruciale elementen bij de bouw of renovatie van elk gebouw (groot of klein) is steigers! Zonder dit had geen van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld kunnen worden gebouwd.

Laten we eens kijken naar enkele van de recordbrekende soorten steigers:

De steiger van het Vrijheidsbeeld

Toen in 1984 de tijd aanbrak om het Vrijheidsbeeld te renoveren, moest Amerika geld inzamelen om ervoor te zorgen dat de renovatie nauwkeurig en efficiënt werd uitgevoerd. Het project vereiste expertise op alle gebieden van de bouw en een van de eerste stappen was het ontwerp en de constructie van de steiger. Het was destijds de grootste vrijstaande steiger ter wereld en kostte ongeveer twee miljoen dollar, omdat het volledig van aluminium was gemaakt en het hele beeld bedekte, van de kruin tot de voeten en rondom. Zelfs vandaag de dag wordt het beschouwd als een van de meest gefotografeerde steigers ter wereld.

Steigers bij Victoria Station in Londen

In tegenstelling tot de renovatie van het Vrijheidsbeeld, kon London Victoria Station niet blijven werken en werd het gesloten om de renovatie mogelijk te maken. Victoria Station is een van de drukste treinterminals van Londen en verwerkt gemiddeld 80 miljoen passagiers per jaar. Omdat het een integraal onderdeel is van het openbaar vervoersysteem van de stad, zou het plannen van een treinstop chaotisch zijn.

Het stationsdak is een van de beroemdste plafonds ter wereld. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1865. Onnodig te zeggen dat een renovatie dringend nodig was en een project van meerdere miljoenen dollars in 2011 met zeer technische steigers die boven de treinen hingen om het dagelijkse transport te onderhouden. Een staaltje van techniek en techniek!

De steiger zelf zag eruit als een meesterwerk en stelde Victoria Station in staat om gedurende een periode van het driejarige project volledig operationeel te blijven terwijl het personeel het hele dak schoonmaakte en opknapte!

Eden-project: een zeer indrukwekkende steiger

In 1998 zorgden de 370 kilometer aan steigers die werden gebruikt voor de bouw van het Eden-project ervoor dat het project in het Guinness Book of World Records werd opgenomen, waarmee het record voor de steigers van het Vrijheidsbeeld werd verbroken. De structuur zelf bestaat uit twee biomen van respectievelijk 15 en 6 hectare. Met het eerste bioom 55 meter hoog en de andere 35 meter, is het geen wonder dat het maanden duurde om alleen de steiger te bouwen en een site werd om te bezoeken voordat het gebouw zelf voltooid was!

De wereld van de steigers is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend en SLV Group staat tot uw beschikking voor al uw bouwprojecten in België, van de eenvoudigste tot de meest gigantische!

Bovenaan de pagina